Gode råd om WiFi

Tråd­løst internet er en uundværlig del i manges hverdag, og netop derfor skal det fungere bedst muligt hele tiden – og det kan du faktisk gøre rigtigt meget for selv at hjælpe til med at sikre, at det gør. Derfor har vi samlet en række gode råd til, hvordan du kan optimere din trådløse forbindelse.

1. Placér routeren rigtigt
Routeren skal stå så centralt og frit som muligt – stil derfor helst ikke routeren i et skab, i et rum med lukket dør eller nær enheder som bruger radiosignaler som f.eks. mikrobølgeovn. Den skal gerne stå så højt som muligt, da det øger rækkevidden for netværket. Derudover skal den helst ikke stå direkte ved en varmekilde, et sted med fugt, store temperatur-sving eller meget støv.

2. Find en kanal uden for meget støj
De fleste routere finder automatisk den kanal med mindst støj. Dog kan det være nødvendigt at vælge en ny kanal, da der kan være forhold der snyder routeren. Bor du f.eks. i etagebyggeri, deler du formentligt trådløs kapacitet med andre netværk – derfor er der meget trafik på det trådløse netværk, som skaber kø, hvilket gør dit net langsomt.

3. Frekvenser
2.4 Ghz er stadig den mest udbredte frekvens for trådløse WiFi hjemmenetværk, og netop denne frekvens deles med en masse andet udstyr som f.eks. dørklokker, baby alarmer og mikrobølgeovne. Den bedste løsning kan her være, at købe en trådløs dual-band router, som både kører på 2.4 Ghz men også på den mindre trafikerede 5 Ghz. Ofte vil der også kunne opnås større hastigheder på 5 Ghz frekvensen, som dog har en noget kortere rækkevidde end 2.4 Ghz, da den lavere bølgelængde generelt har nemmere ved at trænge igennem f.eks. vægge. Bemærk dog at ikke alle, især ældre enheder, understøtter 5 Ghz.

4. Hardware
Er din trådløse router mere end 5 år gammel, kan det være en god idé at skifte den ud med en ny, da dette både kan øge rækkevidden samt øge hastigheden på din trådløse internetforbindelse. Der er sket meget nyudvikling og optimering inden for disse teknologier, og en ny router er ikke en dyr investering, og det tager ikke lang tid at skifte den ud. En udskiftning er især relevant, hvis du har en ældre router, der understøtter 802.11 B/G-standarden, for at få én der understøtter N eller bedst AC-standard, som er den nyeste.
For optimal båndbredde og sikkerhed, skal du desuden altid sørge for at beskytte dit trådløse netværk med et kodeord - her bør du benytte WPA2-indstillingen. På denne måde, sikrer du dig bedst imod at naboer og forbipasserende kan misbruge din internetforbindelse.

5. Genstart routeren
Det kan være en god idé at genstarte din router af og til, så den holder sig frisk. Ofte er det også det, der løser en internetforbindelse, der ”hænger”. Hvis din router står et sted, hvor det er svært at komme til, kan det være en idé at sætte en timer til stikkontakten, som slukker og tænder på bestemte tidspunkter og dermed genstarter routeren automatisk.

6. Sendestyrke og rækkevidde
Hvis muligt kan det være en fordel at reducere din egen router og computers trådløse netkort til en mindre sendestyrke, da de som standard er indstillet til maksimal sende-/modtagerstyrke.
Dette er der reelt ikke nogen grund til, da dit hjemmenetværk da sender i en radius, der typisk rækker udover din bolig. Er der problemer med rækkevidden, typisk oplevet ved at du ikke opnår forbindelse, kan det være en idé med en enhed, der kan forlænge denne som f.eks. en WiFi extender eller et powerlinesystem, der bruger husets elsystem til at distribuere internetsignalet.

Komforten ved WiFi koster på hastigheden

Trådløst internet er hurtigt og nemt at bruge men når signalet flyttes fra isoleret ledning ud i luften, er der mange faktorer, som kan påvirke signalet og dermed hastigheden. Herunder har vi lavet en illustration, der dækker nogle af de faktorer, som kan påvirke hastigheden, når du bruger trådløst internet. Brug af telefoni påvirker ikke hastigheden.

Hastighedsgaranti på fiber
Ovenstående er blot et eksempel. Procentangivelserne er en generalisering af typiske hastighedsproblemer.

Sætter du et kabel til din fiberboks, garanterer vi, at du får den hastighed, du betaler for. Men da du ofte ikke vil kunne opnå samme høje hastighed med WiFi, som set ovenfor, skal du være opmærksom på, at det ikke er muligt at give hastighedsgaranti på denne.
Er du i tvivl om, om du får nok hastighed, kan du sætte et kabel i din fiberboks og lave en hastighedstest.

Tilmeld dig Waoo's nyhedsmail

* indicates required

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve via mail om f.eks. nye film i Waoo Bio fra Waoo eller et af energiselskaberne bag Waoo. Jeg har altid mulighed for efterfølgende at afmelde mig denne service.