Fiberbredbånd
FAQ om FiberbredbÄnd
Hvis du modtager en mail med fx. billeder, sÄ downloader du billederne til din computer. Du henter altsÄ materiale pÄ nettet. Og jo hÞjere hastighed du har, jo hurtigere gÄr det.
DÄrlige eller hjemmelavede kabler kan resultere i en forringet forbindelse og dermed en nedsat hastighed. Anbefalede kabler til hastighedstesten er Cat. 5e, 6 eller 7.
Vi yder ikke support pÄ routere, men kan oplyse at hvis man har en fast ip adresse, sÄ skal routeren stÄ til Dynamic/Dynamisk tildelt ip adresse. Den skal have tildelt en IP-adresse fra DHCP-serveren. VÊr opmÊrksom pÄ at den IKKE skal stÄ til Static IP-adresse.
SĂžrg for at du opfylder forudsĂŠtningerne for Waooâs hastighedstest. Opfyldes disse punkter sĂ„ kontakt dit lokale energiselskab. Find og kontakt dit energiselskab via den email som kommer op i forbindelse med testresultatet.
NÄr du tester din hastighed, skal du vÊre opmÊrksom pÄ forudsÊtningerne for korrekt mÄling:
- Foretag mÄlingen direkte pÄ din fiberboks
- SlÄ dit trÄdlÞse netvÊrk fra
- Luk alle kĂžrende programmer
- Brug godkendte kabler (Cat. 5 eller 6)
- SlÄ din indbyggede firewall og dit antivirus program fra (husk at slÄ den til igen efter testen)
- Brug en nyere computer
Brug fĂžlgende hastighedstest:Hastighedstest
Alderen pÄ computerudstyret, og hvor kraftfuldt det er, pÄvirker hvor meget du er i stand til at sende og modtage pÄ en fibernetforbindelse.
Ved at koble computeren direkte pÄ fiberboksen udnyttes den tildelte bÄndbredde optimalt, og giver dermed den mest prÊcise mÄling.
Indbygget Firewall og dit antivirusprogram kan pÄvirke din mÄling. Visse antivirusprogrammer kan reducere upload-hastigheden med op til 40 %.
MÄlingerne afhÊnger af, hvor hastighedsmÄleren er placeret i netvÊrket. Waoo har placeret hastighedsmÄleren helt tÊt pÄ det danske internetknudepunkt, for at mÄlingen bliver sÄ korrekt som muligt.
Hvis du fx. sender dine billeder til en butik pÄ internettet, sÄ uploader du dine billeder til denne butik. Du kan sende billeder, musik, film, arbejdsfiler m.m. Jo hÞjere hastighed du har, jo hurtigere gÄr det.
Tjek at forudsÊtningerne for hastighedsgarantien er opfyldt og test igen. Er hastigheden fortsat lavere end forventet sÄ kontakt dit lokale energiselskab via den mail, som kommer op i forbindelse med testen. Testresultat og yderligere specifikationer medsendes dermed til dit lokale energiselskab, som efterfÞlgende vil fejlfinde lokalt.
For at sikre dig, at du fÄr, den hastighed du skal. Hos Waoo tÞr vi nemlig godt garantere din hastighed.
Ping mĂ„ler, hvor lang tid det tager at modtage et svar fra en hjemmeside eller server. Man mĂ„ler tiderne i millisekunder, da svarene kommer sĂ„ hurtigt. Alt under 100 ms er acceptabelt â men en normal guideline er at jo lavere, jo bedre.
PrÞv at forbinde din pc direkte til fiberboksen, hvilket vil sige at hvis man har en trÄdlÞs router eller lignende sÄ skal den tages af og et kabel fra pc skal gÄ direkte til fiberboksen. Dette skal vÊre forbundet i 15-60 minutter inden der er forbindelse afhÊngig af energiselskab. Hvis der stadig er problemer sÄ prÞv med et andet netvÊrkskabel og ellers kontakt dit lokale energiselskab.
PrÞv at sÊtte din computer direkte til den sidste port i fiberboksen. AltsÄ udenom din router og prÞv igen.
Se mere info hos den udbyder du har valgt.
Waoo leverer forskellige hastigheder til privatkunder. PĂ„ alle hastigheder kan du hente og lĂŠgge ting op lige hurtigt â du fĂ„r altsĂ„ samme down- og uploadhastighed. Waoo leverer den hastighed, du betaler for. Du skal dog vĂŠre opmĂŠrksom pĂ„, at den faktiske hastighed afhĂŠnger af flere faktorer fx. trafikken pĂ„ forskellige dele af nettet, kapaciteten pĂ„ den server, der hentes data fra, og derudover kan faktorer pĂ„ din egen computer spille ind.
Du skal have et netkort i din computer. De fleste nye computere har allerede et netvĂŠrkskort installeret. Fra computeren skal du koble et netvĂŠrkskabel (PDS Cat 5e eller bedre) til fiberboksen. Ănsker du trĂ„dlĂžst netvĂŠrk, kan du koble en trĂ„dlĂžs router til fiberboksen, som kan give din computer adgang til internettet.
Der fĂžlger ikke e-mail konti med dit abonnement.
Waoo udbyder ikke e-mail, sÄ du skal beholde din eksisterende e-mail.
Det afhÊnger af det energiselskab, som du er kunde hos. Du kan kontakte dit energiselskab for mere info. BemÊrk, at du kan kÞbe max. én fast IP-adresse pr. husstand.
Hos Waoo tildeler vi altid IP-adresser via en DHCP-server, der er det mest almindelige pÄ internettet. Hvis du vÊlger at tilkÞbe en fast IP-adresse, skal du vÊre opmÊrksom pÄ, at den stadigvÊk bliver tildelt via en DHCP-server, dog vil du da altid fÄ tildelt den samme IP-adresse.
Vi har hos Waoo ikke mulighed for at tilbyde en statisk fast IP uden brug af DHCP server, hvor du selv konfigurerer dit udstyr med IP-informationerne fra os.
Vil du koble flere computere til din fibernetforbindelse, skal du bruge en router. Den skal du koble til fiberboksen, som dit energiselskab monterer i huset. Routeren fordeler din forbindelse ud til flere computere. Du kan kÞbe en router hos stort set alle elektronikforhandlere. Du skal koble routeren til internetporten i fiberboksen. Det er den eneste port, du kan bruge til internet. Du kan sÊtte lige sÄ mange computere til routeren, som du Þnsker. OBS! Vi anbefaler stÊrkt, at du installerer en firewall pÄ din computer og/eller benytter en router med firewall. Har du spÞrgsmÄl vedr. routeren og opsÊtning af denne, skal du henvende dig der, hvor du har kÞbt routeren eller hos producenten.
Du kan finde din brugervejledning pÄ Waoo.dk under kundeservice og sÄ vejledninger og vilkÄr eller du kan klikke her.
En firewall er et stykke netudstyr eller software, der sikrer, at ingen udefra kan trÊnge ind pÄ din computer, hvis den er rigtigt sat op. Den bestÄr typisk af et stykke hardware (fx en router) kombineret med et program. Programmet kan opdateres. Nogle firewalls kan du administrere via en browser. Firewallen vÊlger ud fra et regelsÊt, hvilke netvÊrkspakker der skal have adgang fra den ene side af firewallen til den anden side. Oftest sidder firewallen mellem adgangen til et ubeskyttet netvÊrk som fx internettet og et beskyttet netvÊrk fx LAN. Det kan vÊre sÄdan et netvÊrk, du har, hvis du har flere computere i dit hjem koblet sammen. En firewall hindrer altsÄ uautoriseret adgang til det interne netvÊrk. En sÄdan firewall kaldes en netvÊrksfirewall. En personlig firewall er et program, som modererer netvÊrkstrafikken til og fra de netkort, hvor firewallen er slÄet til pÄ en enkelt computer.
BĂžr jeg anvende en firewall?
Ja! Der er personer og virusser, der forsĂžger at komme ind pĂ„ computere â dermed er din computer ogsĂ„ i fare uden en firewall. Et af formĂ„lene med at trĂŠnge ulovligt ind pĂ„ en computer er at bruge den til at videresende ulovligt materiale. Det kan vĂŠre billeder, musik, programmer, film, vira m.m. Du bĂžr derfor holde operativsystemet (fx Windows) opdateret med alle sikkerhedsopdateringer. Derudover bĂžr du bruge et antivirusprogram og en firewall. Firewallen beskytter mod, at andre kan komme ind pĂ„ din computer, uden du ved det. GĂžr du disse ting, er din computer sĂ„ sikker som mulig â og du slipper for
Hvad er en router?
En router binder et eller flere netvÊrk sammen og passer pÄ, at informationen fordeles korrekt. En router kan sidde mellem netvÊrk med forskellige protokoller (TCP/IP & UDP) og egner sig derfor til at knytte forskellige netvÊrk sammen i ét stort netvÊrk. I hjemmet kan en router virkelig gÞre nytte ved at koble hjemmenetvÊrk til internettet. Dermed kan hele netvÊrket gÄ pÄ internettet over den samme linie. Den store fordel med en router er, at den fungerer som firewall, og at den kan uddele IP-adresser (DHCP).